PREJELI SMO: kaj za vraga se dogaja v podobi raja?

Vir: mojaobcina.si

Zgodba, občanke, ki se sprašuje o smotrnosti promocije Bleda, ki smo jo bili deležni ob dogodku “Luka 2 Bled”, ki je bila objavljena v lokalnem javnem mediju in je bila kasneje deležna pozornosti tudi širše javnosti, očitno postaja nadaljevanka.

Presenetljiv in nepričakovan obrat je zgodba doživela z objavo prispevka Sonje Dornik o reakciji enega od protagonistov tega dogodka, javnega funkcionarja Blaža Vebra (BV), direktorja Javnega zavoda turizem Bled (JZTB), ki se je, namesto pojasnil in odgovorov na postavljena vprašanja zaskrbljene občanke odločil zahtevati preklic, domnevam celotnega prispevka in avtoričino opravičilo na podlagi domnevne kršitve osebnostnih pravic.

Zgodba je postala bolj zanimiva, kot sem pričakoval, hkrati pa me je neprijetno presenetil odziv direktorja JZTB, g. Vebra. Še bolj pa me je presenetil in zaskrbel molk tistih (ponavljam za S. Dornikovo, ki so prav z molkom potrdili njeno domnevo o “pometanju pod preprogo”), ki so BV imenovali na funkcijo, ki je postala osredne torišče te čudne zgodbe.

V zgodbi sami, še več pa v ozadju te zgodbe je mnogo, mnogo preveč vprašanj, ki terjajo odgovore. Pa ne samo tistih, ki jih je postavila ga. Sonja Dornik. Več in težja vprašanja se vsiljujejo zaradi vsesplošnega molka vseh, ki so posredno ali neposredno, hote ali nehote del te zgodbe in so skupaj z njo postali del problema in ne, kot je bilo pričakovati, del rešitve.

Odzval sem se zaradi, po mojem mnenju, upravičene nejevolje nad ravnanjem izvoljenih in imenovanih javnih delavcev, ki z molkom in ignoranco na eni strani in z dopuščanjem neodgovornega, morda celo pobalinskega ravnanja na drugi strani, po nepotrebnem vznemirjajo in jezijo lastne občane.

Emil Brence

1 všeček

Svoboda govora na Bledu

Z velikim nelagodjem in začudenjem sem prebrala nov zapis (MojaObčina.si | Aktualne novice in dogodki občin…) naše občanke, gospe Sonje Dornik, ki je bila zaradi izražanja svojega mnenja klicana na odgovornost z grožnjo, da če se ne opraviči in ne prekliče svojih izjav, bo zanje odgovarjala tudi odškodninsko.

Najprej – gospa Dornik je domačinka in upokojenka, ki ji je mar za Bled. Budno spremlja dogajanje, predvsem na področju okoljevarstva. Spomnimo se je že iz njenih akcij in zavzemanj za novo traso 3. faze blejske obvoznice, saj želi zaščititi vas Mlino, kljub temu pa ni proti obvoznici, kar je jasno povedala tudi na novinarski konferenci, ki smo jo pred leti skupaj s takratnim celotnim občinskim svetom in vodstvom občine pripravili na občini.

Ni veliko ljudi v naši občini, ki bi se bili zaradi boja za skupno dobro pripravljeni izpostaviti. Ona se je. In se še, kar globoko spoštujem. Vsega spoštovanja vreden je tudi narativ, ki ga uporablja in ki kaže, da gre za osebo z visokim dostojanstvom, ki previdno in premišljeno izbira besede, kljub temu pa jasno pove, kako in zakaj je s svojim razmišljanjem prišla do nekega zaključka.

Potem pa gospod Blaž Veber, direktor javnega zavoda Turizem Bled, najame odvetnika!, ki gospe zaradi njenega zapisa v povezavi z dogodkom Luka2Bled pošlje pismo, v katerem zahteva, da prekliče svoje izjave in se gospodu Vebru opraviči.

Po mojem mnenju je to, da se gospod Veber na tak način spravlja nad občanko Bleda, sramotno. Gospa je občanka in kot občanka ima vso pravico zastavljati vprašanja o tem, kako se porablja javni denar in kaj se dogaja na Bledu. Občanka ima ustavno zagotovljeno pravico svobode govora in kaj takega se do danes na Bledu še ni zgodilo, pa gospa ni prva, ki si je drznila zastaviti kakšno neprijetno vprašanje in na podlagi dokumentov in odgovorov pristojnih priti do zaključkov.

Tule javno pozivam župana, gospoda Antona Mežana, naj gospo Dornik zaščiti in se javno opredeli do poteze gospoda Vebra. Človek ob tem namreč nehote pomisli, da gre za dobro zrežiran in orkestriran napad nanjo.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Odzivi so in bo prej ali kasneje vse to prišlo na KPK:

Nezaslišano in sedaj naprej ne bo samo javni zavod pod lupo ampak tudi ta “odvetnik”, ki grozi svobodnim in trezno razmišljujočim ljudem.

NAPAD JE SIGURNO ORGANIZIRAN SAJ TA SVOJAD POČNE EKIPNO TO KAR JE TUDI DELALA V KRANJSKI GORI IN TEGA NE BO POČELA DOLGO VEČ NA BLEDU. BISER SLOVENSKEGA TURIZMA BO SPREGLEDAL TA ZLONAMERNA POČETJA IN O ZAŠČITI SPOŠTOVANE Ga DORNIK S STRANI OBČINE, GLOBOKO DVOMIM

1 všeček