PREJELI SMO: “Lastna hvala se pod mizo val'a“

Vir: mojaobcina.si

Na gornji slovenski rek me je spomnilo dogajanje v preteklem decembru, ki ga ni zaznamovalo le običajno predpraznično vzdušje, sovpadalo je tudi s končanjem prvega leta oblastovanja nove ekipe. Če so zamenjavo lokalne oblasti spremljali upi na spremembe, se danes zdi, da je tovrstna pričakovanja – za trajanje tega mandata – bolje opustiti. Dobili smo lokalno oblast, ki nekritično slavi samo sebe. Če se je na začetku zdelo, da gre za spodrsljaje, je slavljenje samega sebe in trajajoče predajanje samopromociji postal način županovanja. Ob priložnostih, ko se od župana pričakuje vsebinsko ustrezen nagovor javnosti, poslušamo ali beremo najprej, kaj je bilo narejeno, s poudarkom na samohvali sebe in najožjih dveh sodelavcev. Mimogrede, na osnovi katerih kriterijev pa župan ocenjuje “odličnost opravljenega dela“? Doživeli smo tudi slovenski unikum; Lista Toneta Mežana je blejska gospodinjstva obdarila z reklamnim koledarjem, beri: promocijskim letakom. Naj spomnim – volilno bo šele leto 2026! Zmagovalna Lista Tonija Mežana ima seveda naravno prednost, da svoje dosežke predstavlja, toda ali pozna tudi pravo mero, pravi čas in kraj? Kako “odlično“ njegova ekipa opravlja delo pa bomo na volitvah ocenili volilci. S trajajočo samopromocijo pa je podobno kot z najljubšo jedjo: servirana dan za dnem,se nam sčasoma priskuti.

Pasti pojavljanja na družbenih omrežjih

Ne le javno nastopanje, tudi pojavljanje na socialnih omrežjih je lahko vir, kot bi rekel Fran Milčinski, “gre za zadeve, ki hudomušnim občanom in širše (tudi zlobnim jezikom), dajejo pobudo za smeh in posmeh“. Dandanes, ko ljudje nekritično komunicirajo preko družbenih omrežij, je vprašanje, ali je primerno, da župan na njih še naprej razgalja svojo intimo in postaja objekt smeha in posmeha, saj njegov naslov na facebooku ne razlikuje med privatno osebo, njegovo zasebno dejavnostjo in župansko funkcijo. In prav to se je zgodilo na komercialni TV začetkom decembra, ko je bil v kratkem prispevku predstavljen kot blejski župan. Avtor prispevka je novinar, ki na šaljiv način predstavlja osebe iz javnega (političnega) življenja. Prispevek je bil aluzija tako na koledar županove liste kot tudi na njegove objave na facebooku. Predstavljen portret župana, ki naj bi bil šaljiv, je izpadel sarkastično, bil je posmeh, nespoštljiv. Taki prispevki niso žaljivi le do župana, ki ni le politični funkcionar, temveč tudi predstavlja in zastopa občino. Župan je javna oseba z visokim družbenim položajem in mora skrbeti za ugled Bleda. Vedno, tudi izven delovnega časa, bo simbolno razumljen tudi kot predstavnik občine. Ali ni v konkretnem primeru opustil dolžno ravnanje?

Bled ni zakotna kurja vas. Bled ni le turizem. Bled smo prvenstveno občani. Kot občanka in domačinka pričakujem dostojanstveno županovanje.

Naj bo veliki B kratica za Bled in ne krilatica za novodobne Butale.

Sonja Dornik

Vir: mojaobcina.si

1 všeček