Bled kot mirna destinacija za petične goste z dogodki ob jezeru s 1.700 (ali več?) udeleženci

SPARTAN RACE BLED

Na Bled prihaja tridnevni spektakel Spartan Race, ki bo poskrbel za miren ogled Blejskega jezera in znamenitosti s strani težko pričakovanih petičnih gostov. Zaradi razbremenitve okolice Blejskega jezera je bilo veliko dogodkov v letu 2023 prestavljenih v okoliške vasi. Zakaj mora biti ta ravno ob jezeru?

Spomnimo:


(vsesplošno navdušenje ob prihodu Luke Dončiča na Bled)

Več o dogodku Luka2Bled si lahko preberete tukaj.

Mogoče boste presenečeni, ampak tudi ta dogodek prihaja na Bled iz Kranjske Gore.

Organizator dogodka je kdo drug kot podjetje Ekstrem d.o.o., ki je za organizacijo dogodkov skrbelo v Kranjski Gori. Med drugim je stalo tudi za zelo odmevnim dogodkom Luka2Bled.

O izkušnjah s prej omenjenim organizatorjem dogodkov so razpravljali tudi ob reviziji poslovanja Turizma Kranjska Gora:

Franci Koražija
Globa 31,250€ občinskega denarja, ki ni bila prikazana v poročilih kot da se zadeva hoče skriti. Kakšen hud prekršek mora biti, da je globa tako visoka. To je bilo ugotovljeno leta 2020, praksa poslovanja pa se od tedaj ni nič spremenila. Ekstem d.o.o. (Simon Rožnik, Polona Rožnik…) je za eno in isto stvar drobilo račune. Extrem d.o.o. ubira zelo nezdrave poslovne prakse, nakar škodo plačuje občina. Izogibati se je potrebno vsakega sodelovanja z podjetji kot so Ekstrem d.o.o., ki ne morajo niti enega dogodka izpeljati na jasen način. Namen teh izvajalcev je prilepiti se na bogato in uspešno občino. Temu moramo reči stop in biti pazljivi s kom, kdaj in zakaj sklepamo pogodbe. Kar se tiče revizije imamo na občini pravne službe, ki bodo ugotovila kaj bodo s tem poročilom naredili in kakšno bo nadaljnje ukrepanje. Želel sem si boljšega poročila.

Revizija v Kranjski Gori: https://www.youtube.com/watch?v=HreCPecIaVw&t=1h14m38s

X-WATERS BLED

Septembra na Bled prihaja še plavalni dogodek. Tokrat organizator prihaja iz Rusije:

Po podatkih, ki so dostopni na njihovi spletni strani se bo večina njihovih dogodkov v letu 2024 odvijala v Rusiji. Presenečeni? Niti ne, nas Blejcev nič več ne preseneti.Glavna atrakcija bo plavanje okoli “kulturnega spomenika” Blejskega otoka do Blejske promenade.

Spomnimo na besede direktorja turizma in župana izpred nekaj mesecev:

Takšnega kaosa, kot je bil letos na Blejskem otoku, ne sme biti več. Gre za kulturni spomenik državnega pomena,” je izpostavil Mežan in dodal, da je nujno treba vzpostaviti red. “Za to sem v luči zaščite Bleda za prihodnost pripravljen potegniti tudi kakšno nepriljubljeno potezo,” je dejal.

Direktor Turizma Bled Blaž Veber je pojasnil, da gre za problematiko, ki se vleče že 20 let ali več, število plovil pa iz leta v leto narašča. “Tukaj je treba narediti red, potegniti črto in sprejeti ustrezne ukrepe, če želimo jezero obdržati takšno, kot je,” je prepričan Veber, ki je poleg reda na samem jezeru izpostavil tudi red na promenadi in okoli jezera.

Mežan o konkretnih rešitvah oziroma spremembah plovbnega režima še ni mogel govoriti. Ni še jasno, ali bodo na otoku lahko pristajale samo pletne in čolni, ki jih lahko obiskovalci najamejo ob obali, ali še kdo drug. Poleg tega bo treba verjetno omejiti tudi kopanje na območju samega otoka , na otoku namreč ni plaž, je izpostavil župan.

Kot že večkrat videno se šolski primer polnjenja žepov organizatorjev dogodkov (in mogoče še koga?) iz Kranjske Gore seli na Bled. Vse to ob neomajni podpori občinske uprave, na račun domačinov ter onesnaževanja Blejskega jezera in njegove okolice.

Iz želje, da Bled postane biser trajnostnega turizma, postaja cirkus…

Itak je vse katastrofa kar se počne na Bledu v tem mandatu, razlika je samo, da bodo zunanji lumpi odšli in domači pomočniki ostali s svojim izdajami. :face_with_monocle:

1 všeček